We hebben allemaal wel eens last van spanning en of angst tijdens het rijden. Ook ik! Wat er dan gebeurd? Ik knijp mijn bovenbenen aan, ga naar voren zitten en wil het paard bij me houden. Waardoor ik per ongeluk mijn armen aanspan, uit balans raak en het paard onrustig wordt. Hierdoor wordt het paard juist meer voorwaarts wil onder mij weg! Dit voel je gebeuren, wat niet fijn voelt, waardoor je alles extra aanspant met als gevolg dat het paard de spanning kan overnemen. Met alle gevolgen van dien. Als jij angstig op je paard stapt is de kans groot dat je dit (onbewust) zal overbrengen op je paard. Komt je dit bekend voor? Lees hier onder hoe je met spanning en of angst kunt omgaan!

Let op je ademhaling!

De manier waarop je ademhaalt heeft veel invloed op je (ont)spanning en je houding. Diep en rustig vanuit je buik ademhalen vermindert de spanning in je lichaam. Check tijdens het ademhalen of nek, schouders, armen handen, buik, heupen benen allemaal aangespannen of ontspannen zijn. Je zult merken dat door hieraan te denken je die lichaamsdelen al meer kan ontspannen. Doordat de spanning letterlijk in je lijf afneemt kun je beter meebewegen met je paard. En daardoor heb je waarschijnlijk minder last hebt van alle hierboven genoemde punten!

Verander je focus!

Wordt taakgericht! Houd je zelf bezig! Actie is de beste manier om niet met je zenuwen bezig te zijn. Geef jezelf dus kleine, fysieke opdrachten die je bij spanning ervaart kunt uitvoeren, zoals bv: zachte handen, schouders laag, been lang en been er aan. Door deze fysieke opdrachten hebben je hersenen minder tijd om hun aandacht te richten op rampscenario’s.

Word je bewust van je reactie tijdens spanning.

Hoe ga je anders (in andere situaties) met je angst om? Keer je in jezelf, ga je piekeren, wil je stoppen, word je heel druk? Als je weet wat jouw gewoonlijke reactie op spanning is, kun je daar mee leren omgaan. Angst is niet per definitie iets slechts. Het hebben van angst heeft ook positieve kanten. Het maakt je alerter, waardoor je sneller en scherper kunt reageren. Dat kun je in je voordeel gebruiken.

What doesn’t kill you makes you stronger!

Let op je woorden

Niet alleen die je zegt, maar ook die je denkt.
Je kent het wel. “Denk niet aan roze olifant!” De kans is super groot dat je direct een beeld hebt van een roze olifant. Zo werkt dat met gedachten, als je tegen jezelf zegt dat er niets is om bang voor te zijn, gebeurt in je hoofd het tegenovergestelde. Je hersenen filteren het woord niet er niet uit. Dus je zegt eigenlijk tegen je zelf, er is iets om bang voor te zijn. Dit gaat automatisch, zonder dat je daar direct invloed op hebt. Probeer je negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten: in plaats van ‘niet bang zijn’ zeg je bijvoorbeeld ‘ik blijf rustig en haal diep adem’. Die opdrachten zijn concreet en haalbaar om te doen.

Van verwachting naar doel

Er is en verschil tussen een doel en een verwachting. Naar een doel kun je toe werken, mocht het niet de eerste keer lukken dan kan je het nog eens proberen. Een verwachting kan niet uitkomen, dan wordt verwachting een teleurstelling. Wanneer jou verwachtingen niet realistisch zijn is de kans groot dat je teleurgesteld raakt en vervolgens meer spanning opbouwt. Je kan jezelf beter een doel stellen en werk daar in stappen naar toe. Door de druk om te presteren deels weg te nemen, zit je een stuk kalmer en zelfverzekerder op je paard.

Geef niet op, neem de tijd.

De enige manier om met jouw spanning en angsten om te leren gaan is er regelmatig mee geconfronteerd te worden. Opnieuw opnieuw opnieuw en opnieuw, oefenen oefenen oefenen en nog meer oefenen. Ga dus gewoon naar stal, ook al ben je (misschien een beetje) bang. Alleen het komen opdagen zal al voelen als een overwinning! Stel je zelf kleine realistische doelen. Zoals: “Al heb ik vandaag er alleen maar op gezeten”‘ of “Al heb ik alleen maar gelongeerd”, juist die kleine stappen zullen als een overwinning voelen en zo bouw je het vertrouwen op bij jezelf om verder te gaan. Neem de tijd, het is geen race tegen de klok. Jouw doel is om je prettig te voelen bij of op je paard. Dan maakt het niet uit hoe lang je daar over doet, neem de tijd die je nodig hebt. Gaat het kriebelen om een stap verder te gaan? Dan is het tijd om die stap te nemen.

Rij-angst?

Heb je echt angst voor het rijden, doe het dan niet! Het klinkt wellicht vreemd. Door te werken vanaf de grond; los werken, grondwerk dubbele lange lijnen leer je controle te krijgen en te behouden over het tempo en de richting van het paard. Ook zie en ervaar je dat je paard heel veel dingen gewoon (relaxed) kan. Dit zal je zelfvertrouwen een enorme boost geven! Ook kun je vanaf de grond, door dubbele lange lijnen al een stuk rijtechnische balans aanleren, wat dan weer handig is als je later weer met vertrouwen op je paard stapt.

 

 

 

Meer weten over het werken vanaf de grond? Klik HIER voor alle ins-and-outs over Dubbele lange lijnen.

Silke is een ontzettend fijne, geduldige en bovendien zeer kundige instructrice waar we veel van leren! Ze past zich heel goed aan aan de wensen van de klant, alle instructie is helemaal op maat en de doelen zijn helder en haalbaar. Het welzijn en welbevinden van het paard staat voorop in de samenwerking met mensen en dat zorgt er voor dat het heel erg prettig is om les van Silke te hebben!

Caroline de Jong

Hulp nodig?

Je hoeft je nooit te schamen dat je iets spannend vind of iets niet durft! Zie het als kracht, je kent je grenzen en je hoeft echt niet alles zelf te kunnen. Een goede instructeur kan jou helpen realistische doelen te kiezen en je helpen met angst en spanning om te gaan.

× Hoe kan ik je helpen?