Wat is nou eigenlijk werken aan de dubbele lange lijnen (DLL)?

En wat heb je er aan?

We willen allemaal een fijn rij- of men paard… dan zullen we dus moeten trainen op kracht, souplesse, balans, rust en atletisch vermogen. Ik vind het werken aan de dubbele lange lijnen daar een uitermate geschikt middel voor! Waarom? Nou het zit zo:

Dubbele lange lijnen is de belangrijke schakel tussen het werken op de grond en het rijden. We leren het paard zijn lichaam anders te gebruiken, van de natuurlijke balans naar rijtechnische balans. Het paard zal hiervoor moeten veranderen in zijn manier van bewegen, om zowel verticaal als horizontaal een evenwichtige houding te vinden, die we tijdens het rijden nodig hebben.

Centrum positie

Als het paard op de cirkel loopt om de ruiter heen noemen we dat ‘centrumpositie’ dan werken we voornamelijk aan de verticale balans.

Menpositie

Als we achter het paard werken in de zogenaamde ‘menpositie’ dan werken we voornamelijk aan de horizontale balans.

Door je groene paard aan de dubbele lijnen te leren lopen  voordat je er op gaat zitten, weet je al redelijk zeker dat je controle hebt over de richting en tempo (een stuur en een rem dus) Maar ook is hij bekend met het opnemen van de teugels.

Op naar het lange teugel werk

Gaat het DLL je goed af dan kun je er naar toe werken om aan de lange teugel te werken. Dan werk je niet meer op de cirkel in centrumpositie, maar alleen nog maar in menpositie. Aan de lange teugel kan je alle dressuurmatige oefeningen. Het is heel gaaf en intensief werk.

Lopen, lopen, lopen…

Ook voor jezelf is het een hele workout. Ook al wil je dat je paard zo klein mogelijk draaft in menpositie, ook dán loop je op redelijk tempo door het zand… Het kan dus zo zijn dat je aardig wat vet verbrand als je begint met het werken aan de dubbele lange lijnen.

 

Hoe begin je hier aan?

Het is altijd verstandig om hierbij hulp in te schakelen van een professional, het kan nogal een uitdaging zijn om een lijn achter de billen van je paard langs te leggen en uiteindelijk om zo kort achter je paard te lopen. Veel paarden vinden dit erg spannend in het begin. Als instructeur hebben we hier een speciaal stappenplan voor om jou veilig je paard te leren opzetten aan de DLL. Maar ook om veilig te kunnen werken.

Wat heb je nodig?

  • Freestyle halster (zeker de eerste keer)
  • Hoofdstel (evt. met leren bit)
  • Longeer singel
  • Dubbele lange lijnen (gewone longeerlijnen zijn echt niet fijn)
  • HANDSCHOENEN (de lijnen zijn vrij stug en kunnen brandwonden op leveren als ze onverwacht door je hand heen getrokken worden.)

De Dubbele Lange Lijnen zelf.

Ik werk met twee losse lijnen met een speciale dikte zodat je ze goed/lekker kan vasthouden. Maar ook hebben ze hun eigen gewicht, hierdoor kun je makkelijker het contact behouden met je paard.

BESTELLEN KAN VIA MIJ

Maar ook via de webshop van Emiel Voest
>> klik hier voor de webshop van Emiel Voest <<

HorseProfessional-Dubbele lange lijnen

Vragen die ik vaak krijg!

 

Waarom niet twee losse longeer lijnen?
Omdat die te licht en te lang zijn; het contact behouden wil dan niet goed.

Kun je je paard niet beter voor de kar knopen als je er toch achter aan loopt?
Nee, want vanaf de kar is het moeilijker om goede aanwijzingen te geven door de afstand die je hebt.

Is het niet gevaarlijk zo dicht achter een paard te lopen?
Je hebt je paard goed voorbereid om dit te doen en je hebt dit in de goede stappen opgebouwd. Dus het is veilig om dicht achter je paard te lopen. Maar blijf goed naar zijn lichaamstaal kijken om te ontdekken of er een mogelijkheid is dat hij het toch niet zo prettig vind. Maak je het te moeilijk of vind hij iets spannend? Kies er dan altijd voor je paard weer op de cirkel te zetten.

Wil jij je paard gymanstiseren? Zijn balans verbeteren of gewoon eens iets anders doen dan rijden?

× Hoe kan ik je helpen?