JE HEBT BITTEN EN BITTEN…

Iedere paarden eigenaar en paard heeft er vast een liggen: een Bit. Bitten zijn er in zeer uiteenlopende modellen. Zowel in maat als materiaal is de keuze tegenwoordig zeer divers.  Als je naar een ruitersportzaak gaat zie je vaak een groot rek vol met glimmende mondstukken. 

HorseProfessional-Bit-Bitten-advies-Friesland

Op zo’n rek zie je veel verschillende soorten van zeer eenvoudige simpele tot zeer extreem rare bitten, waarvan ik de toepassing niet eens zou weten…. laat staan dat ik die in mijn paard in z’n mond zou willen hangen. Welk bit zou jou paard passen?

Welk bit kiezen? Let op elk paard heeft een andere mond…

De een heeft een dikke tong de ander dun en plat. Wist je dat er bij paarden er een groot verschil is in de hoeveelheid tandvlees en slijmvliezen, de lagen, de eerste kiezen en de vorm en de dikte van het verhemelte. Niet alleen de binnenkant van de mond is belangrijk bij je zoektocht naar een fijn bit, maar ook de anatomie van het paard moet bekeken worden. Denk bijvoorbeeld aan: de kauwspieren, het kaakgewricht, de bovenste halswervels.

En laten we natuurlijk niet het hoofdstel vergeten waar het bit aan bevestigd word. Net als bij bitten zijn er  rekken vol hoofdstellen in een ruitersport zaak te vinden met ontelbare uitvoeringen, soorten en maten. Ook hier geldt, laat het paard beslissen welke hij fijn vind.

 Als je een bit bij je paard in zou doen kun je zien of deze theoretisch past of niet, maar je weet nog niets over de voorkeur van het paard. Hier kom je alleen maar achter door het bit te proberen. Dit maakt het kopen van een bit in de winkel heel erg lastig. Er bestaat geen enkel bit wat voor elk paard goed werkt. Als dat wel zo was dan bestonden er natuurlijk niet zo veel verschillende soorten bitten.

Daarnaast is het opleidingsniveau van paard en ruiter en de discipline zeer belangrijk.

Via internet is het onmogelijk om uit te leggen wanneer een bit goed past bij een paard. Bij twijfel is het daarom altijd verstandig om een professional in te schakelen die met je mee kan kijken. Er bestaan zelfs speciale paardenbitpasservices die aan huis kunnen komen.

Met jonge paarden werk ik zelf graag met het leren bit

>> klik hier als je daar meer over wilt weten <<

Er zijn wel een paar richtlijnen waaraan gezien kan worden of een bit goed in de mond ligt:

 

  • Het bit heeft de juiste breedte: als je beide kanten tussen de bit ring en de wang een wijsvinger kunt steken, dan is de kans groot dat de breedte van het bit goed is. Gaat dit heel makkelijk en heb je ruimte over, dan is het bit waarschijnlijk te groot. Gaat dit niet of nauwelijks dan is het bit waarschijnlijk te klein.
  • Het bit hoort niet te hoog en niet te laag. Logisch! Maar waar hoort het dan?
    Het bit hoort op de lagen te liggen, dat is het gedeelte waar geen tanden en/of kiezen zitten. Het bit hoort niet tegen tanden of kiezen aan te komen.
  • Tussen het bit en de eerste kies moeten twee vingers kunnen.
  • In de mondhoek van het paard mag men twee rimpeltjes zien door het bit.
    Zie je meer rimpeltjes dan zit het bit te hoog, zie je minder of geen rimpeltjes dan hangt je bit waarschijnlijk te laag.
  • Een paard hoort de lippen goed te kunnen sluiten, met het bit in. Kan het paard dit niet en zie je z’n voortanden, dan kan het bit te dik zijn.

Het lastige van al deze richtlijnen is, dat er veel uitzonderingen bestaan, kijk dus naar je paard, die is de baas. Hij/zij bepaalt wat voor jullie het fijnste bitje is. Laat je niet leiden door anderen maar voel en ervaar zelf wat voor jou en je paard werkt.

 

Heb je vragen over je bit? Of ovet het gebit van je paard?
Ik kom graag een keer meekijken en evtentueel advies geven.

× Hoe kan ik je helpen?