bij e5 tekenen dat je paard misschien naar de paardentandarts moet…

Tegenwoordig is bij veel paardeneigenaren de paardentandarts al aardig ingeburgerd, hij of zij kan jou vertellen hoe het met het gebit van je paard is. Maar het is ook handig als je er zelf het eea van weet! Daarom de volgende punten om op te letten.

  1. Kijk eens naar de mest van je paard… 

    Hoe ziet de mest van je paard er uit? Zie je veel onverteerde voedseldelen? Dan zou het kunnen zijn dat jou paard zijn maalcapaciteit niet optimaal is. En dus weer hele stukken voeding uitpoept! Zonde! Ook neemt hij dan niet alle voedingsstoffen optimaal op.

  2. Let eens op tijdens het eten!

    Knoeit jouw paard veel voer? Of sopt hij/zij het voer in de waterbak?
    Houd in de gaten hoe je paard eet: als hij langzamer eet dan normaal, zijn voer laat staan of erg knoeit en proppen draait van zijn hooi, dan zou dat kunnen wijzen op tand problemen.

  3. Kijk/ruik/voel aan het hoofd van je paard.

    Zie je gekke plekjes die al tijden niet meer weg gaan? (boven de neusgaten en onder de ogen) Stinkt je paard uit z’n mond? Heeft je paard veel oog en neusvloeiing (veelal eenzijdig)?

  4. Vermagering…

    Word je paard telkens wat dunner ondanks dat ie ‘genoeg’ eten krijgt?
    Door een afwijkende stand van het gebit slijten de tanden niet gelijk matig af. Hierdoor kan het zijn dat het (ruw)voer minder goed wordt gekauwd en het paard de voedingsstoffen minder efficiënt opneemt. Waardoor jou paard langzaam vermagerd. Over ‘genoeg’ voeding zal ik een andere keer bloggen.

  5. Rijtechnische problemen?

    Als jij een van onderstaande ‘problemen’ tegen komt tijdens het rijden, dan zou het kunnen zijn dat je paard last van zijn gebit heeft.

  • Gevoelig reageren bij het inbrengen van het bit
  • Teugeldruk ontwijken
  • Niet/slecht kunnen ontspannen
  • Vasthouden; hoofd, hals, bit
  • Geen stelling/buiging aan willen nemen
  • Kantelen van het hoofd
  • Bokken/Vluchten
  • Hoofdschudden
  • Tong uit de mond

Soms kun je een paardenmond makkelijk open doen om de tanden te bekijken.


Merk jij aan je paard een van de bovenstaande problemen?

Dan bestaat de mogelijkheid dat de problemen worden veroorzaakt door afwijkingen aan het gebit. Het is dan ook verstandig om het gebit van je paard te laten controleren door een paardentandarts.

Frequentie van een gebitscontrole
Het is verstandig om paarden in de leeftijd tussen de 2 en 5 jaar elk half jaar te laten controleren omdat het paard in die periode veel tanden wisselt. Heeft jou paard alle tanden al gewisseld? Dan is het vaak voldoende om elk jaar te controleren. Uiteraard tenzij jouw paardentandarts anders voorschrijft bijvoorbeeld bij grote problemen. Ook als jij tussendoor vermoed dat er iets aan de hand is met het gebit van je paard is het verstandig direct deskundige hulp in te schakelen.

 

Persoonlijk 

Ik adviseer paarden elk jaar hun gebit controleren en ga ik uit van de expertise van mijn tandarts. Die geeft bij elke advies, wanneer een volgende controle nodig is. Daarnaast gebeurd het regelmatig dat ik bij klanten een van bovenstaande punten opmerk en alsnog doorverwijs naar een expert. Het aantal paardentandartsen is ontzettend gegroeid afgelopen jaren. Wees kritisch in wie je wel en niet aan de mond van je paard wilt hebben sleutelen. 

Wil je een kritische blik? Eens meedenken? Of heb je vragen?

 

Heb je hulp nodig?

Of heb je vragen?

× Hoe kan ik je helpen?