Van angstige naar dappere pony in 1 training

Kathy heeft voor een klant (van haar) een pony in training, net vanuit Duitsland met een vrachtwagen gebracht nu in Friesland in de wei. ⁠Veel ervaring met pony’s opleiden en verkopen heeft Kathy, verteld ze. Maar deze is wel een geval apart.

Ze verteld: ”De eerste paar dagen had ‘ie nog een halster om met een kort touwtje van ongeveer 15cm. Met wat brokjes kon ik ‘m lokken en aan dat korte touwtje ‘vangen’, eenmaal in handen was een halstertouw en meelopen niet echt meer een probleem. Aanraken laat staan borstelen is wel een drama, daarbij ‘valt hij aan’ en probeert hij te bijten.⁠ Maar helaas lag zijn halster af in de wei en is hij niet meer te benaderen. Zelfs met brokjes kan ik hem niet lokken… Kun jij me verder helpen?⁠’

Ja natuurlijk, toen ik bij hen kwam bleek hij inderdaad slecht benaderbaar in de wei, zelfs brokjes wilde hij alleen aannemen uit een emmer met uitgestrekte arm. Hem lokken lukte niet, daar was hij te wantrouwig voor. Ook wanneer je de weide kleiner maakte vond hij de druk teveel en sprong over alle draden terug naar zijn vrienden.

Ik heb er voor gekozen om hem in een boks te begeleiden, dit door een route over het erg af te zetten met lint en een 2e paard te gebruiken als leid paard zodat ‘ie die kon volgen naar de stal. En dit liep als een trein, binnen 5 minuten stond ‘ie in een stal. Voordat we konden beginnen met de aanraak training hebben we hem daar even laten bijkomen en zijn stal onderzoeken. Het zou na de zomer tenslotte zijn bedje worden. En daar een beetje vertrouwen in krijgen is altijd goed.

Ik ben begonnen met een aanraak oefening op afstand, bij hem in de box stappen, was veeeel te spannend, laat staan een halster over zijn oren trekken. Eerst ben ik hem gaan aanraken met een oude longeerzweep zonder slag, zelf stond ik buiten de boks. Zijn reactie was erg heftig, bij begon direct te slaan met alle benen en begon hij de zweep aan te vallen door te bijten. Gelukkig had ik gekozen voor een veilige situatie door de afstand (de lengte van de zweep) en de boks. Elke keer wanneer hij even stopte met slaan en aanvallen haalde ik de zweep direct weg. En al na super snel bleef hij relaxt staan en kon ik de pony overal blijven aanraken. Hij had vrij snel in de gaten dat het aanraken met de zweep niet echt meer een probleem was.

Je kan je voorstellen dat dit uitbouwen naar een hand die hem kon aanraken geen probleem meer was en vervolgens het halster om doen ook snel lukte.

Doordat Kathy stap voor stap gezien had wat ik gedaan heb en doordat ik alles heb uitgelegd kon Kathy de dagen daarna zelf aan de slag. Met succes, een paar dagen laten kreeg ik van Kathy appjes, dat ze hem zelf goed kon aanraken en dat hij al een vliegen netje aan zijn halster had, longeer singel om kon en al een deken op kon.  Hoe gaaf is dat!

Super trots ben ik op deze combinatie!

Af en toe hebben we nog even contact en elke keer ben ik weer verbaast over de progress die ze maken! Het is helemaal niet meer een bange gekke pony. Maar juist een stuper knappe!

Foto’s door Isabel Reintjes!

× Hoe kan ik je helpen?