Loswerken

Loswerken

Loswerken is de eerste trainingsvorm van het Freestyle Systeem, hierbij loopt het paard geheel los in een afgesloten ruimte van ongeveer 14 x 14 m.
We werken het paard vanaf de grond met enkel een leadrope. Het paard kan hierin zich vrij bewegen en op elke situatie reageren zoals hij dat zelf wil.
Het geeft ons de gelegenheid te observeren en van alles te leren over zijn karakter.

Ook kunnen we het loswerken gebruiken bij verschillende problemen. Denk hierbij aan; trailer problemen en het beleren van jonge paarden.

Ontwikkeling mens

In eerste instantie staat bij Loswerken de ontwikkeling van de mens voorop. In deze trainingsvorm leert de ruiter(trainer) zijn/haar lichaam effectief te gebruiken in de communicatie naar het paard toe. Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke reacties van paarden op positie (plek waar je staat), beweging (zowel tov. de ruimte, als tov. je eigen lichaam) en houding (de manier waarop je je lichaam gebruikt). Alle communicatie verloopt in deze werkvorm door middel van lichaamstaal. Deze hulpen noemen we directe hulpen.

Ontwikkeling paard

In tweede instantie gebruiken we Loswerken natuurlijk ook om het paard te trainen. Tijdens het loswerken kunnen we de verhouding mens-paard op een positieve manier beïnvloeden. Leiderschap en acceptatie van dit leiderschap, worden zonder vorm van geweld getraind. Het paard leert optimaal gebruik te maken van zijn natuurlijke balans en laat richting en snelheid (tempo) door ons bepalen. De woorden communicatie, leiderschap en vertrouwen spelen hierbij een grote rol. Loswerken leidt tot een optimale communicatie met het paard als basis voor de verdere training/opleiding.

× Hoe kan ik je helpen?