Grondwerk gebruiken we in de omgang met onze paarden allemaal de hele dag door. Lopen met het paard van A naar B, stil staan bij het opstijgen, trailerladen, longeren, de hoefsmid, tandarts en dierenarts, enz. Onder grondwerk verstaan we, binnen het Freestyle-systeem, al het werk aan de hand door middel van een Freestyle halster en een Leadrope (lijn van 4.5 meter). In dit onderdeel krijgen we voor het eerst te maken met het fenomeen ‘wijken voor druk’ in combinatie met de ‘tegengestelde reflex’. Omdat de druk fysiek wordt gebruikt zullen de meest paarden van nature juist tegen deze druk in bewegen.
OPLOSSEN
Als het paard een goede basis gehoorzaamheid heeft dan kun je dit testen door bijvoorbeeld eens grondwerk te doen op een andere locatie of door het spannend te maken door een obstakel parcours. Dit is niet alleen super leuk om te doen, maar ook leerzaam voor het paard, die wordt er dapper van. En jij als eigenaar/trainer leert de reacties van je paard kennen en daar adequaat op te reageren.
Loswerken is de eerste trainingsvorm van het Freestyle Systeem, hierbij loopt het paard geheel los in een afgesloten ruimte van ongeveer 14 x 14 m. We werken het paard vanaf de grond met enkel een leadrope. Het paard kan hierin zich vrij bewegen en op elke situatie reageren zoals hij dat zelf wil. Het geeft ons de gelegenheid te observeren en van alles te leren over zijn karakter.
Ook kunnen we het loswerken gebruiken bij verschillende problemen. Denk hierbij aan; trailer problemen en het beleren van jonge paarden.
Ontwikkeling mens
In eerste instantie staat bij Loswerken de ontwikkeling van de mens voorop. In deze trainingsvorm leert de ruiter(trainer) zijn/haar lichaam effectief te gebruiken in de communicatie naar het paard toe. Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke reacties van paarden op positie (plek waar je staat), beweging (zowel tov. de ruimte, als tov. je eigen lichaam) en houding (de manier waarop je je lichaam gebruikt). Alle communicatie verloopt in deze werkvorm door middel van lichaamstaal. Deze hulpen noemen we directe hulpen.
Ontwikkeling paard
In tweede instantie gebruiken we Loswerken natuurlijk ook om het paard te trainen. Tijdens het loswerken kunnen we de verhouding mens-paard op een positieve manier beïnvloeden. Leiderschap en acceptatie van dit leiderschap, worden zonder vorm van geweld getraind. Het paard leert optimaal gebruik te maken van zijn natuurlijke balans en laat richting en snelheid (tempo) door ons bepalen. De woorden communicatie, leiderschap en vertrouwen spelen hierbij een grote rol. Loswerken leidt tot een optimale communicatie met het paard als basis voor de verdere training/opleiding.