Hij lacht!

Flemen is ruiken

Het paard lacht breed uit, met de tanden bloot. Het is alsof hij erg vrolijk kijkt. Dit ”grappige” gedrag is noemen we flemen en is bedoeld om beter te kunnen ruiken.

Door zijn bovenlip op te krullen – waardoor de neusgaten afsluiten- met het hoofd omhoog, probeert het paard beter te ruiken en kan de ingeademde geur richting het orgaan van Jacobson gaan. Dit orgaan ,onder de neusholte, kan geuren analyseren.

 

Als een paard iets bijzonders ruikt dan fleemt hij om de geur beter de te analyseren. Hij kan de geur ‘herkennen’ denk aan urine, mest en zweet om bijvoorbeeld de kudde terug te vinden. Tijdens normaal ruiken komen geuren niet langs dit orgaan. Het paard fleemt dus alleen als hij een geur interessant vind…

Foto is gemaakt door Devica Amesz. Kijk op haar facebook voor meer prachtige foto’s: https://www.facebook.com/devica.athos

 

Flemende hengsten

Hengsten flemen vaak meer dan merries en ruinen omdat hengsten aan de geur van urine van de merrie kunnen ruiken of de merrie hengstig is (veel oestrogeen). Dit stofje oestrogeen windt de hengst enorm op, en hij wil door deze geur graag dekken.

 

Andere redenen om te flemen

Soms kan flemen ook een teken zijn van pijn. Je ziet bijvoorbeeld wel eens paarden flemen bij koliek.

Ook flemen paarden soms als ze iets vreemds proeven. Paarden die voor het eerst een pepermuntje krijgen vinden dit soms zo vreemd smaken en ruiken, dat ze gaan flemen.

 

Flemen als kunstje

Flemen is ook een leuk kunstje, het lijkt op een natte zoen!

 

Het is zeer makkelijk aan te leren, door eerst de bovenlip van je paard te kriebelen. Vaak reageren ze daar op door hun lip iets op te trekken, als je paard dit doet moet je hem uitgebreid prijzen en belonen. Zo leert je paard dat een kriebel op de bovenlip betekent dat hij zijn lip moet optillen, en dat hij daarvoor beloond wordt. Dit kun je vervolgens stapje voor stapje uitbreiden.

Wil je dit ook leren?
Kijk dan op de website van Joyce de Vos: http://vrijheidsdressuur.nl

Andere dieren

Paarden zijn niet de enige dieren die flemen, ook van katachtigen, herten, zebra’s en schapen is bekend dat zij soms flemen.

Heb jij een ondwerp waar je graag meer over wil weten?

× Hoe kan ik je helpen?